De eigenaresse

Shahla, een gepassioneerde bruidsmode ontwerpster

Shahla Poorsobhan is de trotse eigenaresse van Unique Bridal. Geboren in Iran en sinds 1992 in Nederland. Zowel in Teheran als in Den Haag heeft zij de modevakschool gedaan. Opgeleid als coupeuse heeft Shahla een gedegen basis als ontwerpster. Ze heeft jarenlang ervaring opgedaan bij diverse bruidswinkels en is sinds 2003 begonnen met haar bruidsatelier. Dit is vervolgens uitgegroeid tot haar eigen bruidswinkel: Unique Bridal.
 
De royale keuze uit bekende topmerken in verschillende prijsklassen, Shahla’s exclusieve creaties en onze professionele coupeuses garanderen een succesvolle en onvergetelijke dag bij ons op we naar jouw droomhuwelijk.

De hobbelige weg van Iran naar Den Haag

Ik ben geboren op 13 februari 1973, in Lahijan een stad nabij de Kaspische zee in Noord-Iran. In Bandar-e Kiashahr ben ik opgegroeid, een vissersdorp vlakbij Lahijan. De familie van mijn vader komt vanuit origine uit Azerbadjan, hierdoor spreek ik naast het Farci ook Azeri hetgeen een Turkse taal is. Op jonge leeftijd wilde ik graag arts worden en ik kon goed leren. Nadat ik op 14-jarige leeftijd in het huwelijk was getreden, was het moeilijk om te gaan studeren. Mijn lieve en hoogopgeleide schoonvader zag dat ik daar niet blij van werd en probeerde mij te helpen. Hij zei dat ik beter een ambacht, iets met mijn handen, kon gaan leren, zodat ik later voor mezelf zou kunnen zorgen. Van kleins af aan heb ik het altijd leuk gevonden om jurken te ontwerpen. Samen met mijn moeder gaven we onze ideeën dan door aan de naaister. Zodoende heb ik ervoor gekozen om kledingmaakster te worden. Nadat mijn schoonvader mijn toenmalige man had overtuigd dat het handig was om een vrouw te hebben die je broek kon maken, begon mijn lange weg als kledingontwerpster. Zo ging ik op 15-jarige leeftijd naar de modevakschool in Teheran, waar dus de basis voor mijn huidige werk werd gelegd. Tijdens mijn zwangerschap, op 16-jarige leeftijd, zette ik mijn studie door en rondde ik de modevakschool in Teheran af in 1990.
 

Expert in bruidsmode

Als expert in bruidsmode kan Shahla een compleet advies geven. Of het nu een A-lijn trouwjurk is, bijpassende juwelen of een op maat gemaakte sluier. De ontwerpen van Shahla kenmerken zich door de combinatie van elegante bloemversieringen in een moderne en westerse uitvoering. Al eeuwen worden bloemversieringen gebruikt in de Perzische traditie. Denk aan Perzische kleden of kalligrafie. In de ontwerpen van Shahla zie je deze bloementraditie terug in moderne en modieuze trouwjurken.
 

Eerste stappen in Nederland

In 1992 ben ik als politiek vluchteling met mijn toenmalige man en dochter in Nederland terecht gekomen. Met de financiële hulp van de kerk kon ik in 1994 naar de Modevakschool in Den Haag. Eindelijk kon ik verder met mijn passie, maar met haken en ogen. Mijn beheersing van de Nederlandse taal was niet goed en bij gebrek aan een oppas nam ik mijn vierjarige dochter mee naar school. Maar ik was weer bezig met het ontwerpen van kleding! Ik ben de kerk, mijn school, mijn klasgenoten en buren (die me hielpen met het Nederlands) nog altijd dankbaar dat zij dat mogelijk maakten. Na het afronden van mijn opleiding in 1998 kreeg ik een eerste baan in een atelier in het Westland. Eindelijk kon ik wat ik het geleerd had in de praktijk brengen en daar had ik een fietsritje van 40 minuten graag voor over. Het was niet mijn droombaan, maar heb er in 6 maanden tijd wel heel veel geleerd. Vervolgens ben ik gaan werken bij het Bruidspaleis en heb daar tot 2008 gewerkt.

Shahla’s atelier

Vanaf 2003 startte ik met € 300,- startkapitaal, naast mijn baan, Shahla’s atelier. Ik vermaakte voor veel bruidsmodezaken bruidsjurken, maar ging ook eigen bruidsjurken ontwerpen en maken. Tijdens mijn werk zag ik het geluk van aanstaande bruiden en dat gaf mij de kracht om voor mezelf te kiezen. In 2006 was mijn scheiding een feit, zoals mijn schoonvader jaren geleden al aan had zien komen. Op 19 augustus 2007 kwam ik mijn huidige man, Roy, tegen. In 2010 betrokken wij ons nieuwe huis en verplaatste ik mijn atelier daarnaartoe. Shahla’s atelier werd Unique Bruidsatelier. In hetzelfde jaar breidde ons gezin zich uit met onze prachtige dochter. Wederom op 19 augustus, van het jaar 2011, kreeg ik de diagnose borstkanker. Gelukkig heb ik de ziekte overwonnen en kon ik mijn blik weer op de toekomst richten. In 2017 stapten Roy en ik in het huwelijksbootje, op de enige toepasselijke datum: 19 augustus.
 

Unique Bridal

In 2013 werd de volgende grote stap gezet in mijn carrière in de bruidsmode. In oktober opende we ons huidige pand aan de Javastraat in Den Haag. Mijn eigen bruidsmodezaak, Unique Bridal was geboren! Na een aantal jaar alleen de winkel draaiende te hebben gehouden, hebben we inmiddels twee panden aan de Javastraat en bestaat onze collectie uit veel verschillende topmerken. Daarnaast ontwerp ik nog steeds zelf jurken om bruiden te voorzien van de trouwjurk van hun dromen. Bij Unique Bridal staan ambacht, passie en vakmanschap centraal.